Nieuw kunstwerk Gijs Scholten onthuld

img_8066upd

Nieuw kunstwerk Gijs Scholten onthuld

NIJMEGEN – Vrijdag 16 september werd het nieuwe werk van Gijs Scholten gepresenteerd in het bijzijn van wethouder Bert Velthuis. In opdracht van Stichting COEN, het platform voor ondernemerschap in kunst en cultuur, heeft Gijs een kunstwerk ontwikkeld voor de 120m2 muur bovenop de tunnel aan de Tunnelweg in Nijmegen. 

Voor dit project liet Gijs zich inspireren door zijn gesprekken met verschillende Nijmegenaren. “Het leek me mooi om erachter te komen wat men belangrijk vindt aan het leven in Nijmegen”. De verhalen die hij opving werden gebruikt in de details van zijn werk. Hoe dichter bij het werk, hoe groter het contact met de verhalen.

Gijs creëert door zijn werk een situatie waarin de toeschouwer de alledaagse sleur kan loslaten. Door stil te staan bij het werk, krijgt de kijker de ruimte om zich even in het moment te verliezen. Dit principe was al aanwezig tijdens het maakproces van het werk: “Door het grote formaat kreeg ik tijdens het maken de ruimte om zelf te ‘ademen’”.

print1a

Het werk is van verschillende afstanden te bekijken. Van veraf ziet de toeschouwer een werk waar een kind is afgebeeld. Het kind is in alle kalmte op ontdekkingsreis. In een chaotische wereld beweegt het kind als een zachte bries die langs de bomen waait. Zij is een aanstekelijke bron van onschuld en goedheid, die ons allen probeert mee te nemen op haar tocht. Gijs: “Door lichte of donkere arceringen, ingehouden of wild, met laag over laag, maak ik hele subtiele keuzes die zich weerspiegelen naar mijn psychen. Het is een poging en een verlangen om te tekenen zoals ik de dingen om mij heen ervaar”. 

Het werk is te zien wanneer je vanuit Nijmegen-West over de Tunnelweg richting het centrum rijdt. Voetganger kunnen via de trappen bij de P+R Eerste Oude Heselaan en de fietsenstalling het werk van dichterbij bekijken

Gijs Scholten is de eerste kunstenaar die de kans krijgt zijn werk te presenteren in het project ‘Muur voor Talent’. Het project zal de aankomende drie jaar lopen. Elk jaar wordt een nieuwe jonge talentvolle kunstenaar gevraagd een werk voor de muur te ontwikkelen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Nijmegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. 

———

Noot voor pers:

Voor meer informatie kunt contact opnemen met Koen van Vliet, projectleider bij COEN – 06-50406980,  koen@coen-cultuur.nl. Rechtenvrije afbeeldingen van de muur vindt op een aparte pagina

« terug