Niels Jansen (Liedjesfabriek)

Gespot: Niels Jansen (Liedjesfabriek)liedjesfabriek

www.liedjesfabriek.nl

 

Wat?

Stichting Liedjesfabriek is een goed doel, waarbij liedjesmuzikanten en -assistenten twee-aan-twee langsgaan bij langdurig zieke kinderen in kinderziekenhuizen en Villa Pardoes. De doelstelling van de Liedjesfabriek is om kinderen weer even kind te kunnen laten zijn en om ervoor te zorgen dat ze even heel trots kunnen zijn op zichzelf. We schrijven met kinderen liedjes aan bed, ze zingen zelf de tekst in, wij mixen dat af, maken er beelden bij terwijl ze aan zingen zijn, maken van die beelden videoclip en mixen dat af tot een professioneel popliedje – hun ‘five minutes of fame’. We focussen ons op het kind: Wat wil jij doen? Dan gaan we dat doen. JIJ bent nu even de baas. JIJ hebt nu even de regie. Het is JOUW liedje. Kinderen in een ziekenhuissituatie zijn afhankelijk en aanhankelijk naar ouders toe. Ze zitten in een soort traumatische ervaring, waardoor ze zich erg aan hun ouders kunnen gaan hechten. Hun contacten zijn voornamelijk met verpleegkundigen, artsen en pedagogisch medewerkers. Zij missen sociale interactie met kinderen van hun leeftijd en kunnen niet meer naar school. Spelenderwijs met je fantasie en je creativiteit bezig zijn, dat kan bijna niet in een ziekenhuis, je wordt gewoon echt geleefd. De Liedjesfabriek helpt om een kind weer even kind te laten zijn!

 

Hoe is het ontstaan?

De Liedjesfabriek is opgericht door Léon Winters en Patrick Spierts. Zij wilden naast hun baan iets betekenen voor zieke kinderen door hun muzikale vaardigheden aan te bieden. Muziek maken is voor je brein een intensief proces, je bent bezig met de melodie, met de harmonie, met de timing, met de tekst, doordat het zo een intensief proces is, vergeet je letterlijk ook even de omgeving om je heen. Je kan je alleen even op de wereld van de muziek focussen. De Liedjesfabriek werkt met ernstig zieke kinderen. Het kan zijn dat een kindje komt te overlijden. De liedjesmuzikanten en -assistenten moeten dus wel ergens tegen kunnen, dat is onderdeel van het vak.

 

Wat heeft het project je gebracht?

Kinderziekenhuizen doen écht stinkend hun best om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, maar het blijft nog steeds een ziekenhuis. Ik loop vaak met mijn gitaar over de gang heen in ziekenhuizen waar het normaal gesproken natuurlijk stil is. Door alleen al muziek te maken op de gang, en al spelend rond te lopen, fluitend, dat verandert al zo de sfeer in ziekenhuis, dat is gewoon fantastisch. Fenna, een meisje van 2 jaar, lag net op de uitslaapkamer na een operatie aan een lekkende hartklep. Toen ben ik de liedjes gaan spelen die haar ouders vaak voor haar zingen. Steeds iets harder, steeds wat meer het tempo opvoeren. Aan het eind stond dat meisje met haar vader in de ene hand en haar moeder in de andere te springen en te dansen op dat bed met al haar infusen en slangetjes. Bij haar moeder stroomden de tranen over haar wangen. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders reageren enorm dankbaar. Ouders zien hun kind weer even opbloeien en kind zijn.

 

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

We zijn bezig met het ontwerpen van een programma voor de allerjongsten, waarbij we de hartslag van kinderen opnemen en daaroverheen hun favoriete liedjes spelen. We willen ook steeds meer liedjes gaan schrijven bij kinderen aan huis. Er zijn best veel kinderen die chronisch ziek zijn, maar die niet altijd naar ziekenhuis toe hoeven. Ze hebben dus nog steeds een beperkt sociaal leven, en kunnen niet even kind zijn. De Liedjesfabriek is een stichting en dus afhankelijk van financiering om toekomstplannen te bewerkstelligen. Houdt daarom de benefietconcerten in de gaten! Wie weet, misschien kan jij iets betekenen voor de Liedjesfabriek en daarmee de kinderen die zij helpen.

 

Kijk het filmpje over Fenna op de Facebookpagina van de Liedjesfabriek:

https://www.facebook.com/liedjesfabriek/videos/vb.176591265723268/958136967568690/?type=2&theater

wat-doet-liedjesfabriekonze-werkwijze

Terug naar de rubriek Gespot