Duncan de Fey

Fotograaf bij: duncandefey.com
Zie foto’s De Nieuwe Winkel onderaan deze blog!

Zelfportret Duncan de Fey

Fotograaf Duncan de Fey. Foto: Felie Tuitel

Wat: fotokookboek ‘De Nieuwe Winkel’ Nijmegen
Een fotokookboek voor het Nijmeegse restaurant ‘De Nieuwe Winkel’. Een boek over de filosofie achter de bijzondere receptuur van kok en eigenaar Emile van der Staak. Met in de hoofdrol (h)eerlijke en streekgebonden groenten. Het boek bevat recepten en sfeervolle foto’s van de gerechten, het restaurant en de mensen en leveranciers achter de schermen.

Hoe ben je op het idee van dit project gekomen?
De gerechten en de filosofie van De Nieuwe Winkel fascineerden me al langer. Maar na een etentje bij ‘De Nieuwe Winkel’ wist ik het zeker: met deze mensen wil ik samenwerken en iets moois maken, dit restaurant verdient een boek! Na het eten bedankte ik Emile en stelde meteen mijn idee voor. Eerlijke, liefst lokale, natuurproducten op bijzondere plekken. Die spelen een belangrijke rol in de keuken van de Nieuwe Winkel. Emile haalt zijn producten bijvoorbeeld uit het Voedselbos in Groesbeek en de Ommuurde Tuin in Renkum. Unieke locaties die ik mag vastleggen.

In dit project komen je specialisaties wel heel mooi bij elkaar…
Ja, inderdaad! Ik fotografeer voor het boek niet alleen de groenten en de omgeving, maar ook de mensen die met veel liefde de producten kweken en telen. Ik zie het als een geweldige gelegenheid om twee van mijn passies/specialisaties te combineren: food- en portretfotografie. Verder gaan we ook nog op reis voor inspiratie, om de ‘producten van de zee’ vast te leggen, dus daar komt mooi mijn derde passie/specialisatie: reisfotografie ook nog aan bod :-D.

Onlangs was de eerste fotoshoot. Ben je tevreden?
Zeer tevreden. Emile en ik zijn alle twee perfectionisten dus we begrijpen elkaar helemaal. Als het licht net niet goed is en we even moeten wachten of als de afstand tussen de vis en de groenten te groot is. Ik heb dan ook veel zin in de komende shoots. Het stramien ligt nog niet vast. Dat is meteen ook het mooie aan dit project: ik heb zelf de regie. De vormgever en redacteur betrekken we er pas later bij. Meestal is dit andersom en zijn de kaders al bepaald.

Hoe is de samenwerking met De Nieuwe Winkel?
Heel fijn. Emile geeft me het volledige vertrouwen; ik krijg alle vrijheid. We leggen elkaar geen strakke planning of deadlines op. Die komt er vanzelf als we eenmaal zien dat er genoeg basismateriaal is. Waarschijnlijk komt het boek in het voorjaar 2016 uit.

Welke opdracht staat nog op je wensenlijstje?
Als Greenpeace me belt voor een reportageklus dan zit ik morgen op de boot! Of Wakker Dier bijvoorbeeld. Ik kan echt niet tegen dierenleed of verspilling van de natuur, ik begrijp dat gewoonweg niet. Deze organisaties doen erg goed werk en ik zou het super vinden om dat in beeld te brengen en ze zo te helpen. Binnenkort ga ik ook voor Unicef fotograferen. Dat levert me geen geld op maar ik wil op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de wereld.

Enkele van de eerste foto’s van Duncan voor het boek. Meer werk van Duncan is te bekijken op: www.duncandefey.com

Terug naar de rubriek Gespot