Anne van der Sligte

Gespot: Anne van der Sligte (Zieltje)iets-kleiner-portret-met-spel

www.zieltje.com

 

Wat?

Wat betekent het voor mij om mens te zijn? Is de vraag die ik steeds weer beantwoord in mijn werk als levenskunstenaar. Ik vertel rauwe, persoonlijke verhalen, ik teken, ik maak vlogs, ik maak inzichtspellen en ik heb een onlinecursus. In mijn werk laat ik mijn persoonlijke problemen zien en vertel ik de inzichten die ik daarbij krijg. Met mijn inzichtspellen, workshops en de onlinecursus leer ik mensen hoe ze zelf tot zulke inzichten kunnen komen. Die inzichtspellen zijn spellen die ik zelf nodig heb: over hoe ik mijn leven op de mooiste manier kan vormgeven en hoe ik om kan gaan met ongewenste verliefdheden. Ik heb het idee dat we allemaal genoodzaakt zijn om naar ons hart te luisteren in een wereld van overprikkeling en burn-out. Mensen weten niet hoe ze vanuit hun hart kunnen leven, het ‘praktiseer je eigen wijsheid spel’ is daar helemaal op gericht. Je praktiseert je eigen wijsheid door het spel te spelen, maar past deze wijsheid daarna ook toe in je eigen leven. Als je dit spel hebt gespeeld, dan weet je weer: dit doe ik graag in mijn leven, deze dromen heb ik, hier wil ik naartoe werken en zo kan ik weer goed voor mezelf zorgen. Met het spel neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven, met alles dat je tegenkomt en je gaat meer doen met waar je van houdt in het leven. Het is een investering: je krijgt er iets voor terug zolang je je hart maar volgt en doet wat je vreugde geeft. Als je niet weet wat je vreugde geeft, dan kom je er met dit spel ook achter.

 

Hoe is het idee ontstaan?

Het ‘praktiseer je eigen wijsheid’ spel is ontstaan door een droom en deze gedachte: Wat zal er gebeuren als ik alle rollen waarvan ik denk dat ze in mij aanwezig zijn, opschrijf? Zoals de pessimist, de optimist, de dromer, de praktische rol, een spirituele rol, et cetera? En wat gebeurt er als ik die allemaal laat reageren op een persoonlijk probleem zoals het hebben van de terugkerende gedachte: ‘mijn leven is zinloos’? In mijn dagelijks leven praten deze rollen in mijn hoofd allemaal door elkaar heen en ben ik de slechtste adviesgever voor mijn eigen problemen, maar als ik ze nou eens allemaal, los van elkaar, 5 minuten de tijd geef om te praten? Dat heb ik gedaan, en in een uur tijd was mijn probleem, waarvan ik dacht dat het niet gemakkelijk opgelost zou kunnen worden, opgelost! Na het spelen van het spel herinnerde ik mij weer wat mij te doen stond in mijn leven en waar ik gelukkig van word. Een probleem is eigenlijk een ‘neutrale situatie’. Het echte probleem is mijn verzet en pijn die ik voel naar het probleem toe. Het ‘praktiseer je eigen wijsheid’ spel lost het verzet en de pijn op die je voelt naar het probleem toe. Tijdens het spelen kom je er ook achter dat een probleem nooit specifiek met een bepaald thema te maken heeft. Ter illustratie: er was een jonge vrouw die twijfelde of ze het uit moest maken met haar vriend. Dat is een onderwerp dat je natuurlijk helemaal gek kan maken. Ze voelde geen liefde meer voor hem, zei ze. Wat er werkelijk aan de hand was, was dat ze te weinig aandacht aan zichzelf gaf. Ze was helemaal niet meer aan het doen wat haar innerlijk van haar verlangde! Na het spelen van het spel kwam de boodschap eruit dat ze veel meer tijd voor zichzelf nodig had. Met als resultaat dat ze daardoor meer liefde voor haar vriend begon te voelen en helemaal niet de relatie hoefde te verbreken!

 

Werken met de ongeziene wereld

Ken je het gevoel dat je krijgt als je een heel mooi boek hebt gelezen? Er zit een bepaald sfeertje in, een bepaalde energie. Dat raakt iets in je aan, iets dat in je zit; een bepaald leven, een wezentje dat op dat moment gevoed wordt als je dat boek hebt gelezen. Soms kijk je na het lezen van het boek op een hele andere manier naar de wereld en je eigen leven.
Ik werk op die manier met energieën die je niet direct kunt zien. Ik stel een levensvraag en ik probeer woorden aan de pijn te geven die ik ervaar. Al vrij snel trekt er dan vaak een energie door me heen met de mooiste antwoorden. Met dezelfde intensiteit en rijkdom aan wijsheden die een boek of een mooie film kan hebben. Dit zijn voor mij gidsen uit de ongeziene wereld die mij helpen bij het creëren.

 

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Ik ben pas een onlinecursus gestart, genaamd: ‘open je schrijvershart’, voor mensen die ook rauwe, persoonlijke verhalen willen vertellen. Deze mensen willen zich kwetsbaarder op papier én in het leven opstellen. Eigenlijk willen ze nog meer expressie geven aan wie ze in wezen zijn en zijn ze toe aan het beluisteren van hun eigen wijsheid.

Ik kan nog niet voorspellen wat er nog meer gaat komen, maar ik verwacht dat er nog meer inzichtspellen en onlinecursussen zullen komen. Ook ben ik bezig met het schrijven van een boek over het overlijden van mijn broer, genaamd: dood, poop, boob.

 

Meer informatie over de inzichtspellen van Zieltje? Kijk op:

www.spellenvanzieltje.com

 

Terug naar de rubriek Gespot